Лавров: Ако зависи от Русия, война няма да има

0

Русия не иска да воюва в Украйна, но няма да позволи интересите ѝ да бъдат пренебрегвани. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за четирите най-големи руски радиостанции.

Лавров подчерта, че Русия не планира военно нахлуване в Украйна:

„Ако зависи от Руската федерация, то няма да има война. Ние не искаме войни. Но и няма да позволим грубо да бъдат пренебрегвани нашите интереси“. 

И допълни, че дипломатическите преговори със Съединените щати не са приключили. По думите му в момента се анализират писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на руските предложения за взаимни гаранции за сигурност. Той каза още, че на фона на идеологизирания отговор на НАТО, американският отговор изглежда като “образец за дипломатическо приличие”.

Лавров съобщи, че още днес ще изпрати във Вашингтон запитване за това как Съединените щати тълкуват принципа за неделимост на сигурността, съгласуван от лидерите на 57 държави на срещите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Истанбул през 1999 и в Астана през 2010 г. Става дума за това, че нито една държава не може да укрепва сигурността си за сметка на друга.

„Както знаете, американците и натовците повече от месец изучаваха нашите пределно прости предложения в проектодоговора с Вашингтон и споразуменията със Северноатлантическия алианс, а получихме едва завчера отговори, които в западен стил са до голяма степен неясно, но там има рационални зрънца по второстепенните въпроси“, посочи руският първи дипломат.

Той уточни, че тези „второстепенни въпроси“ на определени етапи са имали голяма важност. Става дума за проблема с ракетите със среден и малък обсег, който възникна след излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече