Шарл Мишел ни похвали за срещата със Скопие, Петков обсъди Украйна с Урсула фон дер Лайен

0

Премиерът Кирил Петков проведе днес работни срещи с председателя на ЕП Роберта Мецола, с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен. Петков присъства и на церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в ЕП, съобщиха от Дондуков 2.

Премиерът поздрави Мецола с избора й за председател на ЕП и потвърди желанието си за близко и ползотворно сътрудничество. Двамата обсъдили приоритетите на българското правителство и предизвикателствата, пред които то е изправено за реализиране на амбициозната си програма. Петков подчертал, че присъединяването на страната ни към Шенген остава наша стратегическа цел и разчитаме ЕП да продължи да ни подкрепя.

На свой ред Шарл Мишел поздравил Петков  за успешните срещи с правителството на Северна Македония, както и за мерките за укрепване на българските способности предвид напрежението между НАТО и Русия. Мишел уверил министър-председателя, че институциите на ЕС работят за елиминиране на енергийни рискове за страните членки, сред които и България. Двамата се договориха да останат в близък контакт през идните дни и седмици.

Министър-председателят се срещна и с шефа на ЕК, като Петков и Урсула фон дер Лайен обсъдили работата по националния план за възстановяване и устойчивост, както и ситуацията по границата с Украйна.

В рамките на визитата си в Брюксел Кирил Петков разговаря и с председателите на групата на „Обнови Европа“ Стефан Сежурне и на групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ – Ска Келер и Филип Ламбер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече