Две жалби търсят отговорност от българската държава за ваксинационния провал

0

„Поради несправедливия ваксинационен план, приет през декември 2020 година, и поради неговото неизпълнение много хора – над 60 години или с хронични заболявания, починаха от Covid-19. Те починаха, защото бяха деприоритизирани във ваксинационния план на страната и не можеха да бъдат ваксинирани. За разлика от България, всички страни в Европейския съюз, когато съставяха своите планове, се основаха на възрастов признак и като уязвими групи включиха и хората с придружаващи заболявания. При нас тези хора бяха в четвъртата от пет приоритетни групи“. 

Това поясни пред БНР Димитрина Петрова, изпълнителен директор на Българското общество по либерална демокрация и член на УС на Българския хелзинкски комитет. 

Две жалби са заведени в Софийския районен съд и в Европейския комитет за социални права (ЕКСП), които ще търсят отговорност от държавата. 

„Извършители на нарушенията на правата са предишните правителства. Но в този вид дела в обществен интерес сегашната държава ще трябва да отговори. Ако има осъдително решение, всички ще знаем за кого ще се отнася. Най-голяма отговорност носи последното правителство на Бойко Борисов“, допълни Петрова в предаването „Нещо повече“. 

Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация по време на последното правителство на Бойко Борисов, но и по време на служебното правителство. България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу Covid-19 като средство за защита, пише още в жалбата. В документа се настоява ЕКСП да определи незабавни мерки на българското правителство, за да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече