Испания ще подкрепи Европейския съюз и НАТО в кризата с Украйна

0

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес беше извикан във вторник вечерта в парламента, за да даде разяснения по действията на кабинета по отношение на украинската криза. Пред депутатите той обяви, че правителството ще продължи да защитава пътя на диалога и дипломацията, но позицията на Испания съвпада с тази на Европейския съюз и НАТО, а именно „зачитане на суверенитета и целостта на територията на Украйна“. 

Министър Албарес информира за „необичайното военно разгръщане“ на Русия в Украйна, което по „всичко личи, че няма отбранителни функции“. Затова правителството е изпратило вече два кораба и има готовност да изпрати и изтребители в България, като част от поетите ангажименти към Алианса.

Албарес описа като „напълно неприемливи“ исканията на Русия НАТО да се изтегли от държавите, присъединили се след 1997 година и уточни, че Испания „не се договаря под заплаха“. Външно министерство чрез посолството в Киев следи внимателно ситуацията, за да може, ако се наложи, да евакуира 534-те испанци, които са в Украйна. На този етап няма да се изтеглят дипломати и техните семейства.

Министър Албарес обяви, че ден след неговата среща във Вашингтон с Антъни Блинкън, заместникът му Анхелес Морено Бау се е видял със заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Джон Финер, с когато са обсъдили възможните действия на Алианса по отношения на украинската криза и предстоящата среща на НАТО, която ще се проведе в Мадрид на 29 и 30 юни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече