Агенция „Митници“ отчете 14,7% повече приходи през 2021-а в сравнение с 2020 г.

0

Над 10,5 милиарда лева са приходите, събрани от Агенция „Митници“ миналата година, съобщи ръководителят ѝ Павел Тонев. Събраната сума е с почти 1,35 млрд. лева (14,7%) повече в сравнение с 2020 г. и 4,2% над планираните.

Сериозен е ръстът от постъпленията от акцизи, като тук основните компоненти са акцизите от горива и от тютюневи изделия.

Пандемията от коронавирус е променила практиката при опитите за пренос на наркотици през граница, каза директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев, отчитайки постигнатите резултати през 2021 г.

„Намаляват случаите на пренасяне на количества по сухопътни граници, като се правят опити големи пратки да минават през пристанища. Доказателство за това е задържаното количество хероин на пристанище Варна.“

През миналата година агенцията има постижения в залавянето на пренос на нелегална валута, злато и сребро.

В момента се работи по различни случаи, включително и със съмнение за обмитяване на по-ниски стойности на алтернативните на цигарите тютюневи изделия, както и на автомобили втора ръка.

„И за тези автомобили от САЩ и Канада – в периода от 1 януари 2019-а до 1 юни 2021 г. са обмитени над 1200 автомобила, където имаме съмнения за занижаване на стойности повече от 10 пъти“, каза директорът на Агенция „Митници“.

Най-голямото постижение на агенцията обаче са постъпленията от акцизи, които за разлика от постъпленията от ДДС, не се влияят от инфлацията

„Налозите върху акцизите – те са на физически обеми, т.е. там цената на стоката няма никакво влияние“, обясни Павел Тонев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече