Първо дело на европрокуратурата у нас – срещу главен експерт от Фонд „Земеделие“

0

Главен експерт от фонд „Земеделие“, хванат с подкуп миналия септември, е първият подсъдим по дело на Европейската прокуратурата в България. 

Днес в Специализирания наказателен съд се е провело първото заседание, съобщиха от екипа на Лаура Кьовеши.

36-годишният мъж беше задържан на бензиностанция с 5000 лева в белязани банкноти при съвместна операция на пловдивската прокуратура и МВР.

Според държавното обвинение той е изнудвал земеделски производител от пловдивското село Строево, кандидатстващ по девет схеми за подпомагане от Държавен фонд „Земеделие“.

Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 година, но след като не пристигнали в началото на 2021 -ва потърсил помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от Фонд „Земеделие“.

Двамата се срещнали и експертът обяснил, че знае защо закъсняват плащанията и че ако иска да си получи по-бързо субсидиите, трябва  да му плати 5000 лева.

Изискването било да плати по толкова за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии. След като мъжът с инициали Т.Д. получил първите суми, земеделецът получил почти 600 000 лева по няколко схеми и мерки от програмата.

Когато експертът отново поискал 5000 лева, земеделският производител подал сигнал и така се стигнало до ареста.

Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече