Мартин Димитров: Валутният борд държи инфлацията по-ниска

0

„Тази година има основания за добър икономически растеж – 4-5%. Това е добра основа. Важно е през пролетта и лятото цените на тока и на природния газ да се нормализират частично, има основания да очакваме това. Препоръчвам по-ранно премахване на мораториума върху цените, като това може да стане чрез въвеждането на диференцирано ДДС за кратък период от време„. 

Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров, депутат от „Демократична България“. 

И посочи, че доходите на хората зависят от растежа на икономиката

„Инфлацията се случва в момента, но благодарение на това, че сме във валутен борд, тя е по-ниска, отколкото, ако не бяхме в борд. Инфлацията следва поскъпването на енергоносителите и с нормализирането на цените им се очаква да спадне. През тази година има основания и начини инфлацията да намалее„. 

В предаването „Нещо повече“ Димитров подчерта, че има международни фактори, които определят ценовите условия, но „има и българска работа, която трябва да свършим“: 

„В пълния капацитет да бъде купуван азербайджанският газ, защото при тези цени на газа да имаш изгоден договор, но да не си го изпълнил, няма оправдание за това. Тази година да бъде изградена газовата връзка с Гърция„. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече