Младежи от уязвими групи ще получат подкрепа за достъп до висше образование

0

Със 7 млн. лева от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от националния бюджет младежи от уязвими групи ще получат подкрепа за достъп до висше образование.

Целта е те да положат успешно задължителните и допълнителните матури и кандидатстудентските изпити за вход в университет, за да продължат образованието си.

За да насърчат млади хора от уязвими групи да завършат висше образование, училища и неправителствени организации в партньорство с висши учебни заведения могат да кандидатстват с проекти на стойност между 100 000 и 195 000 лева.

Зрелостниците могат да получат средства за разходите за кандидатстудентски такси, за пътуване и нощувка при явяване на изпитите в университет.

В рамките на проекта според нуждите ще се покриват семестриални такси и настаняване в общежитие за първата академична година.

За първокурсниците може да се осигурят и ментори, които да им помагат да се адаптират и социализират в университетската общност.

Максималната продължителност на проектите е 18 месеца, като те трябва да са приключили най-късно до края на 2023 година.

Насоките за кандидатстване по процедурата са утвърдени от управляващия орган на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ след обществено обсъждане.

Крайният срок за подаване на документите е 5 април тази година. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече