Промени в закона за училищното и предучилищно образование влизат в парламента

0

Промените в закона за училищното и предучилищно образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в детски градини и училища, влиза на първо четене в ресорната комисия на Народното събрание. Целта на измененията, внесени от Министерски съвет, е системата на средното образование да се деполитизира със закон.

От просветното министерство посочват, че законодателните промени са продиктувани от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително и в качеството им на кандидати в листи на партии и коалиции.

Констатират се обезпокоителни процеси с видими зависимости.

Вносителите отбелязват, че с предлаганите промени се цели да се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищно образование. Стремежът е да се създаде ефикасно и прозрачно управление в интерес на децата – без зависимости при функциониране, управление, назначения и контрол.

Такава законодателна инициатива беше обявена още в средата на миналата година, когато Николай Денков – като служебен образователен министър съобщи, че повече от 1/3 от регионалните образователни началници са ангажирани в предизборната кампания, като имало и сигнали за упражняване на политически натиск. Министър Денков посочи тогава пред БНР:

„Числата говорят сами по себе си. Получаваме доста сигнали за това, че в хода на предизборната кампания и в предишни периоди на учителите, на директорите е оказван натиск в една или друга посока, свързана с дейността на политическите партии, тяхното място в момента е в училищата. Ако видим, че някой се впуска в партийна дейност, това няма да бъде прието добре“.

Законопроектът влиза на първо четене в парламентарната комисия по образованието в сряда. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече