При отрицателен тест: Румен Радев може да излезе от карантина на 16 януари

0

Никола Минчев подаде списъка с контактните лица на 11 януари

Стига да представи отрицателен тест – 72 часа след карантинирането си –  президентът Румен Радев може да излезе от изолация на 16 януари. Причината – има бустерна доза, а здравните власти преди ден промениха правилата и съкратиха сроковете. Така за болните от COVID изолацията е 10 дни, за контактните – 7 дни, а при наличие на бустерна доза и отрицателен тест контактните ще стоят вкъщи само 5 дни. Това разясни пред БТВ директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Пенчев напомни, че шефът на НС Никола Минчев е предоставил списък на контактните лица. Така под карантина са общо 28 души, което съобщи по-рано пред Нова телевизия и главният здравен инспектор Анегел Кунчев.

Пенчев уточни, че всички лица, присъствали на КСНС, с изключение на Кристиян Вигенин, защото е
боледувал преди по-малко от три месеца, ще са под карантина 7 дни.Той уточни, че за лицата със завършен ваксинационен процес и с бустерна доза, карантината става 5 дни. Те трябва да си направя тест след 72-рия час, а резултатът автоматично се нанася в системата и карантината им се намалява. „За президента това е до 16 – тогава да падне неговата карантина“, отбеляза Пенчев.

„РЗИ счита 11 януари за датата на първоначално събитие и от 11 започват да оперират със срокове и действия, списъкът на контактните лица също е подаден на 11“, уточни директорът на РЗИ – София.

За лидера на „Възраждане“ Костадин той уточни, че също е под карантина. „Органите на РЗИ са направили всичко необходимо, той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне до съд“, каза още д-р Данчо Пенчев.

Как ще работата на институциите пък коментираха пред БТВ доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право и бившият шеф на НС Огнян Герджиков.

Основният закон е предвидил различни ситуации, но думата „карантина“ не присъства. за всеки един от присъствалите на КСНС трябва да се подходи индивидуално и да се каже как продължава да работи, обясни Киселова. Тя обаче уточни, че не може да има парламентарен контрол на министрите под карантина.

Според  Герджиков ще има известно затруднение, но държавата няма да престане да функционира. В крайна сметка всички могат да работят дистанционно и имат и заместници, отбеляза той.

„Всеки един от народните представители може да участва дистанционно в заседанията на народното събрание, ако е заявил това. Част от комисиите също започнаха да приемат такива правила за дистанционна работа“, допълни Киселова. „В Министерския съвет има четирима заместник министър председатели и всеки един от тях е възможно пълноценно да заместници министър председателя в почти всички дейности“, каза още тя.

„Няма пречка председателят на парламента да разпореди какви са правилата, народните представители трябва да са подчинени на тази заповед“, коментира проф. Герджиков за влизането в парламента със зелен сертификат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече