Рекордна инфлация в еврозоната

0

Инфлацията в еврозоната се покачи през декември до най-високия си годишен темп от началото на записите през 1997 г., съобщи агенция Евростат.

Първоначалната оценка е за 5%, но потвърждава тенденцията, водена от рязкото покачване на цените на енергията, които се повишиха от 4,9 процента през ноември до най-високата стойност за четвърт век. Тези данни са доста над целта на Европейската централна банка за 2,0% инфлация в еврозоната.

ЕЦБ обаче смята, че тази инфлация е преходна и би трябвало да спадне през 2023 г., след като достигне своя връх през 2022 г.

Рязкото покачване на цените през последните месеци се дължи главно на изключителното поскъпване на газа и електроенергията. През декември годишното увеличение на цените на енергията достигна 26%, изпреварвайки значително останалите продукти, включени в кошницата на Евростат. Въпреки това цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия нараснаха с 3,2%, изпреварвайки промишлените стоки с 2,9% и услугите с 2,4%.

Сред големите държави най-голямото увеличение е в Испания – 6,7%, и Германия – 5,7%. Обратно, цените остават по-умерени в Италия и Франция, според хармонизираните европейски данни, изчислени от Евростат. Инфлацията е особено висока в балтийските държави, като най-високото равнище за еврозоната е отчетено в Естония – 12%, и Литва – 10,7%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече