Председателят на КЕВР: Мораториумът е незаконен, има и друг начин да се запазят цените

0

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ефира на БНТ. 

По негови думи, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното – с 3% вместо се 13.

С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума. Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат. Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и очаква реакция относно въведения мораториум. Той отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви.

„Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и на търговците – така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, за да бъдат стимулирани да работят“, изтъкна Иванов, като допълни, че ако регулаторният орган не е използвал механизмите си, то  токът през декември е щял да поскъпне с 64%, вместо с 11%, а парното – с 50%, вместо с 13%. Иван Иванов призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК дружествата.

„Топлофикациите купуват скъп природен газ, а ВиК дружествата скъпа електроенергия, но не могат да ги фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити“, изтъкна той. По думите му КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на „Булгаргаз“, проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици. Според Иванов цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече