СЗО вижда повече доказателства, че Омикрон причинява по-леки симптоми

0

Появяват се повече доказателства, че вариантът на коронавируса – Омикрон засяга горните дихателни пътища, причинявайки по-леки симптоми от предишните Covid варианти, заяви във вторник представител на Световната здравна организация (СЗО).

„Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония“, посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева, като каза, че това може да е „добра новина“, предаде Ройтерс.

Омикрон е регистриран вече в 128 държави по света, показват данните на Световната здравна организация.

Има доказателства, че ваксините срещу Covid-19 дават известна защита срещу Омикрон, допълват от СЗО и подчертават, че вместо да се фокусираме върху четвърта доза от ваксината, целта трябва да бъде 70% ваксинация в световен план до юли.

Абди Махамуд от СЗО обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици, представлявайки заплаха за страните, където голяма част от населението остава неваксинирано.

Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.

Въпреки това Махамуд изрази предпазливост, посочвайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.

„Южна Африка е давана като пример, но не трябва да базираме на това информацията. Там населението е по-младо, университетите бяха отворени до декември и излязоха във ваканция. Страната беше затворена, както беше в Западна Европа през август. Времето е горещо, всички са във ваканция, така че динамиката на епидемията е различна. Сега Ню Йорк и Лондон са засегнати тежко от Омикрон и трябва там да гледаме как се развива заразата. Но основно всичко зависи от това каква част от населението не е ваксинирана“, казва Абди Махамуд от СЗО. 

Запитан дали е необходима специфична за Омикрон ваксина, Махамуд посочи, че е твърде рано да се каже, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече