Бойко Рашков: 30-40% от парите, превеждани авансово за АМ „Хемус”, са насочвани към ПП ГЕРБ

0

Вътрешният министър Бойко Рашков беше извикан в Софийската градска прокуратура на разпит, който продължи около 2 часа. Рашков беше призован по повод негови думи в ефира на „Хоризонт“, че знае къде са отишли парите, отклонени от строителството на автомагистрала „Хемус“. След разпита той обясни, че не е казал конкретни имена, но е посочил политическа партия, у която са отишли, по думите му, около 1/3 от парите за „Хемус“. Известно е, че цялата сума е около 80 милиона лева. „При кого точно е работа да установи на прокуратурата“,  каза още Рашков.

„Престъплението на века“ нарече аферата „Хемус“ вътрешният министър Бойко Рашков. 

„Между 30 и 40% от парите, отпуснати авансово за строителството на магистрала „Хемус“, са отивали в бившата управляваща партия ГЕРБ“-  това е заявил по време на двучасовия си разпит в прокуратурата  вътрешният министър Бойко Рашков. Той беше призован миналата седмица заради негово интервю по програма „Хоризонт“, в което заяви, че „за него не е тайна къде са отишли отклонените милиони, предназначени за Лот 5 на автомагистралата“.

Оповестеният на специална пресконференция разпит в първия работен ден след коледните празници прокуратурата мотивира с очакването Рашков да даде тласък на разследването, включително и с назоваването на конкретни имена.

На Рашков са били предложени две дати – 30 декември от 10:00 часа и днес в 14 часа. Разпитан е бил лично от наблюдаващия аферата „Хемус“ прокурор, съобщиха час след като вътрешният министър напусна Съдебната палата от държавното обвинение.

От там обявиха, че в качеството си на свидетел Рашков не е посочил никаква конкретика, включително лица и места, на които евентуално да са били предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото.

Пред журналисти обаче Рашков обясни, че е говорил и конкретно –  че значителна част от парите за Лот 5 са се връщали в една партия:

„Това е политическата партия ГЕРБ. Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача. Те да докажат тези пари, че окончателно са били получени от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. И между другото, ще ви обърна внимание, това не са събития, които са започнали само през 2020-та година“.

По думите на Рашков пари от „Хемус“ са започнали да се отклоняват още от 2018 година.

По сигналите са правени полицейски проверки, приключили с предложения за образуване на досъдебни производства.

Какво е станало с тях в МВР не знаели, каза вътрешният министър.

На въпрос страхува ли се да не бъде разследван, че изнася данни от разследването , Рашков отговори:

„Не, въобще не се страхувам от това, защото за мен истината относно този случай, който аз съм вече дефинирал като „престъплението на века“ е много по-важно. Тя засяга интересите на цялото общество. Заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов, а Борисов нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура“.

От прокуратурата не коментираха тази част от показанията на вътрешния министър, но го цитираха, че определил “ изказванията си пред Националното радио като „политически“ и заявил, че „не могат да бъдат други“.

„Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства“, информират в заключение от държавното обвинение.

До момента, след арест миналата година, единствен обвиняем по аферата е Борислав Колев.

От ГЕРБ реагираха на думите на вътрешния министър, като заявиха, че за пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях.

Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. „Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си“, пишат от ГЕРБ.

„Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня – като фалиращ бизнес, чудовищни сметки за ток и газ и здравна система на ръба, като провежда активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев“, посочват от пресцентъра на ГЕРБ. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече