Ипотечните кредити с абсолютен рекорд през 2021 г.

0

Ипотечните кредити отбелязват ръст от почти 17% въпреки коронавируса и несигурността около него. Средният размер на кредитите също се е увеличил до 120 хил. лв., а в София – над 160 000 лв., тъй като се търсят по-големи апартаменти и къщи около големите градове. Има ръст и при потребителските и фирмените кредити и кредитните карти, а лихвите са се запазили на рекордно ниски нива. Това заяви Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“, цитиран от Investor.bg.

„През 2021 г. има абсолютен рекорд от създаването на ипотечен пазар в България. Най-вероятно ще завършим с раздадени около 5 млрд. лв. ипотечни кредити, но има ръст и при потребителските и фирмените кредити и кредитните карти… Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% – 2.8%, което пак е рекордно ниско за пазара, голяма активност и голям ръст на кредитирането“, изтъква Тошев.

Според него голяма част от фирмите не са били толкова лошо засегнати от пандемията тази година и са инвестирали в нови сгради, подобряване на производствените мощности, услугите и софтуера си. Има ръст и при потребителското кредитиране – за инвестиции в ремонти, закупуване на автомобили – като лихвите в този сегмент отново са на рекордно ниски нива от между 4.5% и 6.5%, допълва експертът.

В коментар дали има балон при жилищното кредитиране, Тошев заяви, че ръстът от 10% – 15% през последните години е „на ръба на здравословното“, но все още не може да се говори за балон. Има и ръст при цените на имотите, най-вече заради голямото търсене, ограниченото предлагане и поскъпването на строителните материали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече