1,2 млрд. лв. са допълнителните приходи в бюджета, които ще разпределя парламентът

0

1,2 милиарда лева са допълнителните приходи в бюджета, които ще бъдат разпределени от парламента, съобщи премиерът Кирил Петков. Кабинетът ще даде възможност на парламента да разпредели допълнителните приходи в бюджета, обяви днес Петков в началото на редовното правителствено заседание.

Разпределението на излишъка, предложено от кабинета, трябва да бъде гласувано от Народното събрание.

Правителството днес прие редица законопроекти и предложения към Народното събрание, като едното от тях е преизпълнението на приходите да бъде разпределено:

„750 милиона Covid добавките към пенсиите, както и 450 милиона за допълнителна енергийна помощ към бизнеса“, каза премиерът.

По-късно тази вечер Бюджетната комисия на Народното събрание одобри предложенията на Министерския съвет за добавките към пенсиите и за подпомагането на бизнеса с 450 милиона лева от бюджетния излишък.

Също така комисията одобри на първо четене през цялата 2022 година да остане в сила намалената 9-процентна ставка на ДДС за сервиране на храни и напитки в заведенията, за книжните и бебешките стоки и за използване на спортни съоръжения.

Министърът на финансите Асен Василев приветства решението:

„Работихме над подобен текст, който беше до края на епидемиологичната обстановка, но 2022-ра, така или иначе това е, което ще бъде заложено в Закона за бюджета“

Според министър Василев това ще лиши хазната от постъпления от около 175 милиона лева догодина. 

Финансовият министър посочи, че добавките за пенсионерите, които „ще струват“ 750 милиона лева, ще са по 60 лева към пенсиите за следващите 6 месеца.

Други 450 милиона от преизпълнението ще бъдат  насочени към бизнеса заради високите цени на енергията и ще влязат в общ пакет от мерки от милиард и половина:

„Ще бъдат 1,3 млрд. за тока и около 200 млн. за газта. Така че влизаме в много силна подкрепа в тази посока, особено и защото го правим по начин, по който най-малките бизнеси би трябвало да бъдат подпомогнати по най-добрия начин“, посочи Петков, а енергийният министър Александър Николов поясни:

„По следващите стъпки по компенсациите следва  да се изпрати нотификация към Европейската комисия“.

Все още не е пристигнала нотификацията за 60-те милиона лева за превозвачите, но се очаква в най-скоро време.

Мярката „Запази ме плюс“ остава и догодина, а кабинетът отпусна още пари на Министерството на здравеопазването:

„40 милиона за тестове, което е много важно, особено за следващите няколко месеца, когато очакват поредни вълни, 54 милиона даваме за медиците на първа линия“.

Тъй като извънредната епидемична обстановка е удължена до 31 март, кабинетът предлага и настоящия бюджет да действа до същия срок, тъй като новият ще бъде изработен в началото на следващата година.

Помолен да коментира темата за потенциалното разполагане на допълнителни войски на НАТО у нас, министър-председателят Кирил Петков заяви:

„Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство“.

Междувременно беше съобщено, че силите за бързо реагиране на НАТО, които се намират в Турция, са поставени в повишена бойна готовност заради струпването на руски военни части по границата с Украйна – това твърди германският ежедневник „Ди Велт“, като се позовава на дипломати в Брюксел.

Според неназованите източници, специалните и логистичните части също са в повишена готовност.

А министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че руско-американските преговори за взаимни гаранции за сигурност ще започнат през януари в Женева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече