Жилят студенти с по 400 лв. за ток (ТЕМАТА)

0

Сметките за ток в общежитията са скочили в пъти и начислената електроенергия за апартамент с две стаи за ноември на места стига до 400 лв., или 100 лв. на студент, показа проверка на „Монитор“.

Причината е, че младежите плащат не ток за бита, а промишлен на свободния пазар. Националното представителство на студентските съвети е получило десетки сигнали за завишените цени, обясни председателят Даниел Парушев. Част от студентите дори са изразили притеснение, че няма да имат възможност да платят наемите си.

„Преди плащаха по 20 лв. за ток месечно, докато сега сметките им са в пъти по-високи. Има студенти с ток за по 250-300 лв. В апартаменти с по 2 стаи токът е 400 лв. за четирима, или по 100 лв. на човек. Като се добавят наемът и сметка за вода за 70-80 лв. един студент трябва да плати 170-180 лв. Толкова излиза и боксониера, ако са няколко човека“, сподели Парушев. Студент от УНСС обясни, че за две стаи имат над 160 лв. месечна сметка за ток, или по 40 лв. за четиримата. В момента там живеят само двама от младежите, които обаче почти през целия ден са извън блока. Така само за светване на крушките за по няколко часа на ден, зареждане на телефони и лаптопи младежите са получили честитка за Коледа от 160 лв. В Тракийския университет към наема е включено и определено количество киловатчасове за деня и нощта. При надвишаването им обаче се доплаща. Така за миналия месец някои стаи са навъртели ток за още стотина лв., но при други сметката е стигнала 300 лв. В Софийски университет „Свети Климент Охридски“ ситуацията е същата. Някои студенти споделят, че имат сметки от 100 лв. за стая от 16 кв. м., но при други това е сумата на човек.

В събота НПСС са провели общо събрание и са обсъдили възможни решения. „Университетите и общежитията трябва да бъдат причислени към битовите потребители, защото не правят бизнес. Така ще се справят с това увеличение. Второ, ако това предложение не бъде одобрено, то те да бъдат субсидирани от държавата. Третото ни предложение е ДДС да се намали от 20 на 10%. Вярвам, че новото правителство ще ни съдейства“, заяви председателят на НПСС. По думите му, ако не се вземат мерки, сметките ще стигнат и до 600 лв. на стая, тъй като в момента голяма част от студентите са по родните си места, но след сесията ще се завърнат. „Заради онлайн обучението студентите само пазят стаите си и плащат минимума. Ако през февруари се върнат към присъствено обучение, ще имаме още повече сигнали“, прогнозира Парушев. Той допълни, че НПСС ще настояват след сесията студентите да могат да се върнат към присъствено обучение. За целта се надяват да се създадат условия за мобилни пунктове за тестове пред университетите. „Нон сенс е да има възможност да си направиш тест пред дискотеката, но не и пред университета“, заяви Парушев.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков вече е обсъждал проблема с високите сметки с представителите на Студентския съвет на СУ, които предлагат да се обърнат към министъра на образованието акад. Николай Денков с предложение за компенсации от държавата. Други висши училища имат същата молба, затова следващата седмица ще бъде внесено писмо и от Съвета на ректорите. „Трябва да има компенсация за студентите, защото те плащат промишлен ток, въпреки че става дума за битово потребление”, смята проф. Герджиков. Той подчерта, че компенсации трябва да има и за университетите, чиито бюджети няма как да поемат скока на цените на тока. „Вторият проблем е компенсацията за висшите училища. Въпросът не е дали токът е промишлен, или за битови нужди. Ако в университетите токът нараства 3-4 пъти, няма откъде да се поеме разликата. В Софийски университет става дума за 1 млн. лв. за предишните години за 18 учебни сгради и 10 общежития. Ако сега цената на тока нарасне 3-4 пъти, няма откъде да вземем разликата от 3 млн. лв. Този въпрос е по-сериозен, това, че студентите плащат високи разходи за стая, е част от по-големия проблем”, обясни ректорът на СУ.

Прекратяването на голяма част от дейностите във висшите училища от своя страна е довело до големи загуби на приходите, които не могат бъдат компенсирани от намалените режийни разходи покрай онлайн обучението. „Намалението на разходите е малко, а намалението на приходите е по-голямо. В СУ намалението на приходите е 4 млн. лв. за миналата година. Само приходите от курсове, следдипломна квалификация и продължаващо обучение са намалели с 1 млн. лв.“, посочи проф. Герджиков. Затова според него, вместо да се решат двата проблем поотделно, трябва да се намери общо решение за компенсация на висшите училища. „Тогава ще решим и проблема на студентите. В същото време няма да фалират и висшите училища. Това и ще предложим на министъра”, заяви той.

В бюджет 2022 не са заложени средства за ръста на режийните разходи

На този етап в бюджета за 2022 г. не са предвидени средства, с които да се компенсира скокът на режийните разходи за университетите. „Притеснен съм, че в бюджета за следващата година не е заложена сума за компенсация за нарастването на цената на електроенергията. За следващата година за някои висши училища въобще няма увеличение, а за други е минимално. Това означава, че няма да има увеличение на възнагражденията в момент на инфлация, а в същото време ще го има в училищното образование. Това означава още, че няма да има и компенсация за повишените режийни разходи“, разясни проф. Герджиков. Ректорът на СУ допълни, че правят всичко възможно да не увеличават таксите по време на пандемията. „Ако започне инфлация заради цената на тока и газа, хората ще са още по-притеснени. Не е социално приемливо сега да повишаваме значително таксите. Освен това ние трябва да ги повишим много, за да компенсираме подобна разлика от 3 млн. лв“, каза още той.

От УНСС обаче вече имат притеснения, че наемите на общежитията ще бъдат увеличени отново, след като от 1 септември те вече бяха вдигнати средно с 20%, или около 10 лв. на месец. „Увеличението на цената на тока вече се отразява неблагоприятно на живеещите, точно както и на всички останали граждани на България. Нещо повече, ССО при УНСС е юридическо лице и заплаща електричеството по цени на свободния пазар, което в момента се отразява още по-неблагоприятно, тъй като на свободния пазар цената на мегаватчас расте неконтролируемо през последните два месеца. За съжаление, подобна е ситуацията и с цената на топлоенергията – нейното рязко увеличение, предвид на това, че тя е най-сериозният ни разход, ще доведе вероятно до необходимост от ново увеличаване на наемите за следващата учебна година“, обясни проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество на УНСС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече