„Файненшъл Таймс“ видя знак за вдигане на бг ветото на Скопие за ЕС

0

Нов, много бърз процес за Република Северна Македония ще предложи новото българско правителство, става ясно от интервю на премиера Кирил Петков за „Файненшъл таймс“. „Този процес ще е с ограничена времева рамка, само шест месеца“, каза той.

„Файненшъл таймс“ разчита в думите на Кирил Петков знак, че София ще вдигне ветото срещу започването на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.

Изданието припомня, че бившият дясноцентристки лидер на България Бойко Борисов е „прибягнал до национализъм в отношенията със Скопие, за да отклони вниманието от продължилите месеци наред протести срещу организираната престъпност и корупцията“ по негово време.

Пред „Файненшъл таймс“ Петков потвърждава идеята си да постави дискусиите с Република Северна Македония на нова основа чрез създаване на работни групи по различни въпроси, като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история.

Кирил Петков е изправен и пред сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настъпателна роля в региона, коментира „Файненшъл таймс“.

„България иска да прекрати зависимостта си от руската енергия“, заявява Петков, а изданието припомня, че страната ни получава почти целия си природен газ от Русия.

Министър-председателят подчертава още в интервюто, че външната политика остава западно ориентирана. „Ние сме на 100 процента на страната на НАТО и на ЕС“, заявява новият премиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече