НАП отчита 3,7 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година

0

НАП отчита 3,7 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година. Това са над 25,7 млрд. лева, които са постъпили в НАП от началото на 2021 г.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто,

а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщатават от НАП.

„Уверени сме, че с тези темпове ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  върху големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС, предаде днес.бг.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече