Борис Джонсън обвинен в организирането на тайно коледно парти

0

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред сериозен скандал, след като се появи видеозапис, на който се вижда как официални лица от „Даунинг стрийт“ се шегуват и се смеят по повод на коледно парти миналата година, точно когато беше най-стриктният локдаун.

През последната седмица Джонсън и правителството упорито отричат да е имало такова парти.

Видезаписът, получен и разпространен от ITV News, е заснет по време на репетиция за телевизионен брифинг на 22 декември – 4 дни след новината за предполагаемо парти на „Даунинг стрийт“ 10. Борис Джонсън напоследък постоянно е атакуван с въпроси за партито на 18 декември мината година, на което, според някои медии, е имало между 40 и 50 души в една стая. Само два дни по-рано Лондон бе поставен в най-високата трета степен на местни карантини, което означава, че е забранено общуването на закрито с хора от друго домакинство. Джонсън настоява, че Ковид-правилата са били съблюдавани през цялото време на „Даунинг стрийт“ 10.

На записа се вижда как тогавашният официален прессекретар на премиера Алегра Стратън отговаря на въпроси на нейни колеги, които се представят за журналисти. „Току-що видях репортаж в Туитър, че е имало Коледно парти на „Даунинг стрийт“ в петък. Ще потвърдите ли тези съобщения?“, пита глас от залата. „Аз си отидох вкъщи“, отговаря Стратън, след което започва да се смее. На нов въпрос: „Премиерът би ли одобрил правене на коледно парти?“, Стратън отново се смее и на свой ред пита: „Какъв е отговорът?“. И последва отговор от залата: „Не беше парти, само вино и сирене“ и отново смях.

След пускането на видезаписа от „Даунинг стрийт“ отново заявиха: „Не е имало коледно парти. Ковид-правилата се спазваха през цялото време“.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че „правителството е нарушило закона, имало е парти и сега ни се смеят“. Стармър обвини Джонсън, че смята обществото за глупаци и че незабавно трябва да каже истината и да се извини. Лидерът на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че Джонсън трябва да напусне поста си незабавно, ако е истина, че е имало коледно парти на „Даунинг стрийт“ без социална дистанция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече