„Възраждане“ отново зове за падане на мерките, обещаха да са здравия разум в НС

0

Радев ще чака коалиционното споразумение, за да връчи мандата за кабинет

„Вие се включвате на финалната права на този изборен маратон“. Това коментира пред Възраждане президентът Румен Радев на последната среща от консултациите, които той по закон организира за съставяне на кабинет, преди да връчи мандата за него. Поясни, че се надява в близките дни да връчи мандата за правителство. От думите му обаче се разбра, че той ще изчака четирите партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ да се разберат за коалиционното споразумение и тогава ще връчи първия мандат.

Той изтъкна, че предстоят важни решения в НС, много са задачите, които чакат вниманието на депутатите и те да бъдат приоритизирани. Увери, че не дели партиите по численост и е важно да чуе как те виждат работата на новия парламент и бъдещото правителство.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на свой ред поясни, че са нужни бързи решения, защото страната ние се намира в криза. Те ще направят всичко, което зависи от тях, да поставят належащите въпроси. На първо място – нормализацията на живота, а противоепидемичните мерки да бъдат прекратени и да се премахне зеления сертификат. На второ място са демографските въпроси, тези с образованието и здравеопазването. Според него нашата здравна система не функционира. Отделно са цените на тока от 1 януари, които ако се вдигнат, според него ще засилят кризите. Според него не трябва да има и компромис за Северна Македония, обратното било предателство. За тези теми ще търсят подкрепа в НС. Ще бъдат гласът на здравия разум и на българския народ, като ще настояват за по-голяма чуваемост, каза той и добави, че народът не бива да бъде делен.

Радев пък ги призова, когато предлагат мерки, да вземат под внимание, че на ден все още по 100 човека умират, а медиците са претоварени. Именно затова се надява в диалог да намерят решение.

След консултациите с президента Костадин Костадинов заяви, че по време на разговора са били обсъдени приоритетите за „Възраждане“. За партията е важно възстановяването на нормалния живот у нас и падането на мерките, задължителната ваксинация и зелените сертификати. Представителите на политическата сила са изразили и своите притеснения, свързани с ценовата криза, както с демографската криза, образованието и здравната криза. Костадинов съобщи, че пред Радев са заявили, че не трябва да се прави никакъв компромис по темата с Македония, тъй като „нашите македонски братя са показали, че разбират само и единствено езика на твърдата дипломация“. 

Той коментира още, че от парламентарната група на „Възраждане“ ще решат дали да подкрепят коалиционно правителство, след като станат ясни окончателните му приоритети. Ако те включват мерките, свързани с коронавируса, въвеждането на еврото, компромис по темата с Македония, както и разполагането на чуждестранни военни бази на българска територия, седмата политическа сила няма да даде своята подкрепа. 

„Аз смятам, че няма как да бъде прието влизането със зелен сертификат в парламента, защото това е една скрита форма на държавен преврат. Как точно някой решава дали едни народни представители да идват на работа, а други – да не идват. Това означава, че някой суспендира вота на българския избирател.“, заяви Костадинов. Той посочи, че има български граждани, които биват заплашени с уволнение, ако не се ваксинират и попита защо няма зелен сертификат във всички останали български институции. Лидерът на „Възраждане“ определи повдигането на тази тема като опит за провокация на парламентарната група. 

Според него алтернативата на зеления сертификат е връщането на нормалния живот в нашата страна. „Една голяма част от инфлационния индекс, който е много висок, се дължи точно на тези безумни мерки. Всички ние се нуждаем от нормализация. Нека всеки, който иска да се ваксинира, да го направи, аз ще уважа неговото право на избор, но нека този човек да не налага своето право на избор като задължение за мен.“, коментира той. 

Относно казуса с вестник „Труд“ Костадин Костадинов заяви, че това е един правен казус. „Миналата година срещу „Възраждане“ беше задействана специална операция от ДАНС. Тогава бяхме подложени на процес по заличаване. Ние бяхме заплашени тогава включително и със затвор. Повече от 360 учредителя бяха привикани в ДАНС по една операция, за която сега ще искаме информация колко точно е струвала на ДАНС, защото до колкото знаем е струвала близо 1 млн. лв. Тогава отидохме в съда и там защитихме правотата си. Аз вярвам, въпреки всичко в българския съд. Оказа се, че има съдии, които не изпълняват поръчки и в действителност защитават закона. В тази ситуация моят съвет към хората от „Труд“ е да се обърнат към съда и в случай, че правото е на тяхна страна, аз съм сигурен, че съдът ще ги защити.“, допълни той. 

Относно партийната субсидия на „Възраждане“, нейният лидер заяви, че тя ще бъде използвана както досега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече