КЕВР утвърди по-висока цена на газа за декември

0

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ от 102,33 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, от 1 декември. За предходния месец утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лева за мегаватчас, съобщиха от регулатора.

Увеличението за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25 ноември от „Булгаргаз“ ЕАД прогнозираха, че цената на природния газ за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10 ноември. Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар, остава с около 35 на сто по-ниска от цените на европейските газови хъбове.
В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лева за мегаватчас са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече