ВАС реши : Връщат на „Сиела Норма“ 288-те неизползвани машини

0

Върховният административен съд разпореди незабавно да бъдат върнати на „Сиела Норма“ машините, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда.

С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

„Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и „Сиела Норма“, записа в мотивите си към решението Административният съд в София.

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия вид като тези, с които се гласува на изборите на 14 ноември. Според магистратите дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, машините няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува.

Скандалът с откритите машини нашумя след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, ч тези устройства са над бройката, купени от държавата след обществена поръчка. От „Сиела Норма“ отговориха, че 228-те устройства не са част от договора с ЦИК, собственост са на „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за резервни части.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече