Преговорите за ново правителство: Македония на фокус

0

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България.

От обединение „Демократична България“ заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България.

Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна карта, която да стане част от преговорния процес:  

 „В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история“.

За нов обвързващ документ между София и Скопие се обяви и представителят на партия „Има такъв народ“ Димитър Гърдев:

„Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо – гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции – и териториални – също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти“

Гърдев настоя България да води по-активната политика в Европейския съюз.

По-рано четирите партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ – преговаряха за финансовата и бюджетната политика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече