ВМРО с предложение за Мораториум върху износа на ток

0

Мораториум върху износа на ток и облагане на свръхпечалбите са другите две задължителни мерки. Такива мерки предлагат от ВМРО, като посочват, че  държавата трябва да подпомогне всички фирми и всички домакинства, за да поемат сметките си за ток.

От там изтъкват, че при преговорите за кабинет се избягва дискусията за най-важните мерки за овладяване на цената на тока и компенсиране на потърпевшите. Вместо това се говорило за  корупция, за социално слабите хора, фирмите започнали да ги делят на нуждаещи се и такива без нужда от държавна помощ.

За тази връзка те предлагат три мерки. Първата – мораториум върху износа на ток от частни фирми до  овладяване ръста на цените. Втората  – облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия. „В момента от цената на тока печелят отново фирми, свързани с определени политически и олигархични кръгове, докато бизнесът и домакинствата изнемогват’, казват от ВМРО. Третата – подпомагане на бизнеса и домакинствата и никакви привилегии за маргиналите.

Според ВМРО тези три мерки трябва да се предприемат спешно от 47-ия парламент за справяне с енергийната криза. Две от тях – мораториумът и облагането на свръхпечалбите, са част от стъпките, предложени от ВМРО още през лятото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече