Удължиха извънредната епидемична обстановка до края на март

0

Получаваме над 139 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

Удължиха срокът  на на обявената извънредна епидемична обстановка в страната до до 31 март 2022 г. Това става с прието днес решение на Министерският съвет.

Решението е мотивирано с това, че разпространението на COVID-19 в страната продължава да е интензивно. Посочва се ,че  всички области в страната са  засегнати от новия коронавирус, а случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица – 20-29 г..

„Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица“,  пише в решението на МС. От кабинета уточняват, че удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

Респективно с удължаването на извънредната епидемична обстановката, следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

За следващата година България получава от бюджета на ЕС над 139 млн. евро по фонда, предназначен за преодоляване на последиците от пандемията. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия, цитирани от БТА. ЕК разпределя около 11 милиарда евро по текущи цени за държавите от ЕС, като средствата ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, за подобряване на здравните системи, в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Комисията очаква средствата да бъдат насочени в полза на цифровизацията и прехода към природосъобразна икономика. Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече