ГЕРБ с жалба в ЦИК срещу Кирил Петков за агитация

0

ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за „грубо нарушаване“ на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков – кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“.

Според формацията, в нарушение на закона Петков е извършил явна агитация в свое изявление пред медиите. След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация. „Целта на забраната за агитация е да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за „предизборна агитация“, се казва в жалбата.

Според ГРБ-СДС в конкретния случай нарушението се състои в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитира в полза на конкретни участници в изборите. Нарушението е извършено чрез изявление пред медиите, като по този начин се нарушава пряко закона.  От коалицията настояват ЦИК да предприеме необходимите действия след извършване на проверка и да санкционира нарушителя.

Темата индиректно коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който след като гласува, заяви: „Трябва да мислим какво говорим, за да не нарушаваме като другите закона. Защото другите си нарушават Конституцията, законите, каквото си искат, но няма санкции“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече