ЦИК е сигнализирала главния прокурор за новите машини (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

0

ЦИК е изпратила сигнал до главния прокурор с искане да се проверят всички действия около внасянето на допълнителния брой машини за вота. Това стана ясно от думите на двамата говорители на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов на редовния брифинг на комисията. Поводът  – продължилата вече няколко дни сага колко точно са тези устройства в повече – 600 или само 427, които от „Сиела Норма“ са внесли с цел сервизно обслужване, т.е за резервни части.

По-рано през деня стана ясно, че вътрешният министър Бойко Рашков е наредил проверка на МВР и ДАНС по казуса.

Иначе от ЦИК напомниха, че са образувани 12 990 секции в страната и 751 в чужбина. Кандидатите за депутати са 5067, като 1237 от тях са регистрирани в две листи. Дамите, които напират за НС са 1515, а мъжете – 2552. Досега са регистрирани 20 НПО с 4029 наблюдатели.

Общият брой на машините, които ще ползват в страната и чужбина са 11936. Секциите с машини в страната ще са 9399, като в 2121 от тях ще има по две устройства. Машините , които вече са пратени зад граница са 416 в 208 СИК. От ЦИК уточниха, че общият брой на устройствата, с които разполага държавата и които притежават са 12 837. Това по думите на Томов и Матева означава, че има нужният резерв, ако се окаже, че някоя от тях е развалена и не може на нея да бъде инсталиран софтуера.

Относно допълнителните машини, те напомниха, че първо са разбрали за 228, който по тяхно нареждане все още са в склада на „Карго партнерс“, където са всички устройства на държавата за вота,  и няма да бъдат върнати на „Сиела Норма“ докато не минат изборите в неделя. След това разбират за други 150, които в последствие се оказаха 199, но  вече в склад на фирмата. От ЦИК недоумяват защо първо от „Сиела“ са посочили, че машините са били за презентации и за Албания и Грузия, а след това са обявени за резервни части.За тях ЦИК също настоява пред органите на реда да не бъдат връщани, а складът да се охранява от полицията. Въпреки  това според ЦИК твърдят, че нямат проблеми в комуникацията със „Сиела“, с които ежедневно разменят огромно количество писма.

ЦИК уверяват, че нито една от тези допълнителни машини няма да се използва за вота в неделя. Това по думите на Матева това не се позволява нито практически, нито юредически, в дена на изборите могат да се сменят само кабели, батерии, ролки или параваните. Ако повредата не може да се отстрани, то се минава към хартиени бюлетини.

Относно договора за гаранционно обслужване – то е за 3 години и се осъществява както от „Сиела“, така и от Информационно обслужване, тъй като всяка от компаниите е доставила различни пратки машини. Според договора за логистиката и инсталирането на софтуера на устройствата със „Сиела“ за изборите на 14 ноември е предвидена профилактика. Така ако е имало повредени машини, то „Сиела“ е трябвало предварително да предупреди ЦИК. До вчера така информация не е постъпвала от тях и затова от ЦИК недоумяват защо „Сиела“ е решила да внася машини за резервни части. Едва сноши са получили писмо за малко над 100 такива повредени машини. Именно затова са поискали от фирмата точен списък какви са констатираните повреди, тъй като предимно били счупени паравани. По думите на Матева обаче, дори и да има такива, то ще могат да се ползват машини от тези, които ЦИК има в повече.

От ЦИК успокоиха , че няма причина за безпокойство, като добавиха, че хеш кодът е над 64 знака. По думите на Томов всичко случващо се само подхранва недоверието на гражданите  и е във вреда на честността на вота.

„ЦИК е взела всички мерки тези машини да не бъдат върнати на Сиела Норма докато не минат изборите“, каза Томов.

Иначе от ЦИК увериха, че при нужда работното време на подвижните секции за карантинираните може да започне с 1 час по-рано , след мотивирано искане на кметовете по места или РИК. Колко точно ще са ПСИК за карантинираните ще стане ясно след ден. При балотаж за чужбина ще бъдат пратени втори комплект  машини. ЦИК все още държи на мнението си, че за вота не би трябвало да се искат зелени сертификати за членовете на СИК, както препоръчваше здравния министър, но поясниха, че в неговите ръце е дали такива задължително ще бъдат въведени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече