Данъчните по следите на 42 млн. пратки за 3,6 млрд. лева

0

Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите (НАП), съобщава ведомството на сайта си. Сумата от наложения платеж за тях е над 3,6 млрд. лв., става ясно от данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от пощенските оператори  и куриерските фирми. 

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 000 са декларирали приходите си от продажби в интернет за 2020 г.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в  Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП. В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. 

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират сумите.

Иначе продажбите онлайн с цел продажба се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

За да разясни в кои случаи е-продажбите трябва да се облата, от НАП стартират информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук – „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече