Ще се наложи ли да тестват и малчуганите в детските градини?

0

Не всички ученици се завърнаха в клас днес, защото не получихме достатъчно брой тестове. Има нова поръчка от Министерството на здравеопазването и когато се появят тестовете в складовете, ще бъдат разпратени в останалите области и учениците ще могат да се върнат. В известен смисъл фирмите ни подведоха. Това заяви в ефира на сутрешния блок на БНТ образователният министър проф. Николай ДенковНиколай

Той подчерта, че на този етап няма никаква вероятност да бъдат върнати децата в класните стаи, ако не бъде подсигурена безопасна среда, защото в противен случай се рискува епидемичен взрив в училищата.

По отношение на тестването министър Денков посочи, че ако родителите се организират и проведат тестването на децата така, както е разписано в заповедта на здравния министър, тогава „никой не би възразил“.

В случай че в някоя паралелка бъде установен положителен тест, тези деца се отделят и учебните занимания продължават. Родителят има 24 часа да направи на съответното дете антигенен или PCR тест и ако резултатът пак излезе положителен, едва тогава се карантира паралелката, разясни той.

Просветният министър обясни още, че учителят не може да отказва да бъде тестван или да не разполага със зелен сертификат – в противен случай обучението ще трябва да продължи онлайн.

Нашето общество не иска да спазва правилата, които да пазят общото здраве. Пазим собствените си деца, но все още не сме готови да пазим чуждите, иначе нямаше да се борим срещу маските, ваксините и сертификатите, допълни още проф. Денков.

Той уточни, че ако заболяемостта падне под 250 на 100 000 души, тогава тестването в училищата ще отпадне.

Относно детските градини министърът подчерта, че за момента няма никакви планове да се въвеждат тестове за малчуганите, тъй като заболяемостта в детските градини е в пъти по-ниска от тази в училищата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече