В Португалия шефът не може да звъни на работника извън работно време

0

Край на служебните обаждания след работа. Шефовете в Португалия вече няма да могат да контролират тези, които работят от разстояние.

Парламентът на Португалия прие закон, който забранява на работодателите да се обаждат или да изпращат текстови съобщения на служителите си след края на работното време, съобщи Евронюз.

Съгласно новите правила, на работодателя може да бъде наложена глоба за нарушаване на закона. Освен това шефовете вече няма да могат да контролират служители, които работят от разстояние. Португалските депутати обаче отхвърлиха предложение за узаконяване на т.нар. „право на изключване“ – законното право да се изключват служебните чатове и устройства след работно време.

Освен това от бизнесите ще се изисква да покриват разходите, направени от работниците в резултат на преминаването към дистанционна работа. Това важи за сметките за ток или интернет. Приетите изменения на трудовото законодателство на републиката няма да се прилагат за компании с по-малко от 10 служители, информира БГНЕС.

Португалия е първата европейска страна, която променя правилата за дистанционна работа в резултат на пандемията от Ковид-19.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече