Държавата е похарчила 2 млн. лева за спасяването на „Вера Су“

0

Държавата е похарчила два милиона лева за дейностите около кораба „Вера Су“, който престоя заседнал край Камен бряг над един месец. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев. Корабът е преместен в кораборемонтното съоръжение „Терем-Флотски арсенал“ край Варна.

Ще бъде предявено искане към застрахователната компания, а ако тя не плати обезщетение, плавателният съд вероятно ще бъде продаден, заяви министърът:

Корабът в момента е преместен на терен, за да може да бъде закърпен и да бъде поставен на кей, защото към момента генерира допълнителни разходи на държавата по източване всеки ден на вода от самия кораб.

„Той вече е собственост на държавата. Сега има определени процедури, които трябва да се извървят и може би в един момент скоро време ще бъде продаден от държавата. По принцип, разбира се, това е правен въпрос, но ние сме предприели стъпки, за да имаме това право. Към момента искам да кажа, че разходите са около 2 милиона за цялата операция, от самото начало. Тези разходи следващата седмица ще бъдат предявени към застрахователите и, ако не бъдат покрити, разбира се, ние ще предявим иск и за това имаме готовност. От там нататък корабът ще е една допълнителна гаранция за това, че на държавата всички разходи ще бъдат покрити. Турският корабособственик е казал, че се отказва, но ние искаме писмено потвърждение от него и работим по този въпрос“.

Все още се очаква турският собственик на кораба да заяви писмено, че се отказва от собствеността върху плавателния съд, каза още министър Алексиев в Белослав, Варненска област.

Там бяха наградени шестима участници в операцията по изтеглянето на кораба „Вера Су“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече