Старт на делото във ВАС за разписките: ИБГНИ и ДБ сигурни, че съдът ще отмени броенето

0

ВАС даде старт на делото срещу решението на ЦИК всички секции в страната да броят контролните разписки от машините. До тук се стигна след подадени три жалби. Една от ИБГНИ и Продължаваме промяната, втора от Демократична България и трета от Мартин Димитров и Петър Славов.

И от ИБГНИ, и от ДБ са сигурни, че съдът ще отмени решението на ЦИК.

Мая Манолова заяви за пореден път, че това решение е незаконно и се поставя под съмнение честността на вота. По думите й това е опасна тенденция. Самите разписки пък били не защитени. Според нея това е опит на партиите, които имат мнозинство в ЦИК и по секции – ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на БСП и ИТН – да си осигурят предимство през броенето на разписките.

На свой ред Надежда Йорданов от ДБ пък заяви, че се надява съдът да не се отклони от своята практика и няма да има 100 % броене на разписките. По думите й това е важно, защото така ще се попречи да се постигне политическата цел на ГЕРБ и ДПС – да внесат недоверие в резултатите от вота. Техният аргумент, че сравняването на разписките е само допълнителна защита, Йорданова определи като балговиден и зле прикрито намерение да се въведе страх в машините. Според нея трябва да има гаранции, че няма зловреден софтур, но законът казва, че пътят е друг – чрез одит на машините. От ДБ са за контролно броене – но само на извадка и то извън СИК.

Манолова пък добави, че мнозинството от партиите в ЦИК са взели това решение, без да са посочили мотиви и това според нея води до съмнения за договорки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече