Над 200 души протестираха срещу бежанците в Харманли

0

Между 200 и 300 души протестираха в събота вечер срещу бежанците в Харманли. Местните за пореден път поискаха бежанският център да стане от затворен тип или поне да има по по-строг режим за чужденците.“Исканията ни са да има превенция и повече жандармерия в града. Нас ни е страх. Ние се превръщаме в бежанци, а не те”, заявиха протестиращите. Местните са бесни, че от чужденците няма места по пейките в парковете.

А целия град е потънал в ужасна мръсотия, защото хвърляли отпадъци където им попадне.

Жените и младите момичета в града пък непрекъснато били обект на сексуални намеци и вербална агресия от мигрантите. Харманлийци се събраха пред читалище “Дружба”. “Искам хората да бъдат спокойни. Надявам се този протест да не се смята за политически, не е това целта. Иска ми се да има превенция, да има ред, хората на Харманли да не живеят под напрежение и да могат свободно да се движат по улиците”, каза кметът на Харманли Мария Киркова.

В Харманли проявявали толерантност и не били срещу чужденците.

“Бих желала обаче, когато влязат в България, някой да им обясни, че имат и задължения. Не можем да смогнем с почистването на града, заради мръсотията”, допълни Киркова. В протеста се включи и бившия областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която живее в Харманли.

В момента в бежанския център, който е от отворен тип, са настанени около 1500 мигранти при капацитет от 3 500. Според хората обаче за малък град като Харманли броят им е голям.

Протестното шествие тръгна от читалището, мина по булевард “бул.”България” и по международния път Е-80. Пред бежанския център протестиращите бяха посрещнати от кордон от полицаи и жандармеристи. Протестът протече мирно, нямаше сбълъсъци между демонстранти и представители на реда. Протестиращите настояха да се ограничи движението на бежанците до 17,30 ч през зимния сезон и до 19,30 ч през лятото, а пропускателният режим да се засили.

“Ще обсъдим исканията. Сега движението на бежанците е ограничено до 20 часа”, каза началникът на РПЦ Харманли Славчо Янев, който се срещна с протестиращите пред центъра. Янев припомни, че полицията е задържала двама мигранти за погрома в центъра на Харманли преди седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече