Върнахме стрелките с час назад: Какви рискове крие смяната на времето

0

Този нощ, точно в 04:00 ч. върнахме стрелките на часовниците с час назад и преминахме официално към зимното часово време.  Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40% нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия. У нас имаше катастрофа преди четири години, когато автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал дни след смяната на времето. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Проучванията по света показват, че с над 50% нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така нареченият циркаден ритъм на организма. В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечносъдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

Лекарите съветват хората, които имат диабет, да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето е добре да издърпат с по 10 минути приема на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно. Въпреки че запазването на едно и също време през годината може да звучи като нещо добро, ново проучване установява, че това може да е лошо за здравето ви през зимните месеци. Хосе Мария Мартин-Олала от университета в Севиля открива, че през зимата отмяната на лятното часово време би довела до повече човешка дейност в ранните сутрешни часове, преди да изгрее слънцето. Все пак авторът на изследването отбелязва, че това може да бъде вредно от физиологична гледна точка. Един от проблемите е, че разчитате повече на изкуствена светлина, докато се събуждате. Предишни проучвания са изследвали влиянието на съня и последиците от лятното часово време в дните и дори седмиците след смяна на часовника. Изследователите са открили, че практиката на „изкачване напред” нарушава циклите на съня за поне една седмица – особено сред „нощните сови“. Броят на автомобилните катастрофи исторически нараства драстично, след като хората сменят часовника си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече