Според Скопие България нарушава Договора за добросъседство

0

Македонският вицепремиер Никола Димитров е отправил нови обвинения срещу България, съобщава БГНЕС. Агенцията цитира негови изявления пред сръбски медии. Димитров заявява, че България: „компрометира македонско-българското приятелство“, като нарушава Договора за добросъседство и сътрудничество. Това, според македонския вицепремиер София правела както с ветото си върху начало на преговорите на Скопие с ЕС, така и от гледна точка на ненамеса във вътрушните работи на своята съседка, тъй като, заявява Димитров, „македонската идентичност и македонският език са наша работа“ край на цитата.

По-рано този месец България потвърди пред партньорите си от ЕС своите принципни искания към Скопие. Основоно от тях е, че македонските българи трябва да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония като равнопоставени с другите съставни части от народа, заяви президентът Румен Радев в рамките на срещата ЕС – Западни Балкани в началото на октомври.

Очаква се през ноември да бъде изработен двустранен протокол, който да съдържа писмени гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява от своя страна договора за приятелство от 2017 година.

Според заместник-директора на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в момента не може да се очаква, че Република Северна Македония ще промени Конституцията си и ще признае българите, които живеят в страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече