БХРА: Нужна е икономическа подкрепа за бизнеса, докато не се повиши ваксинационният обхват

0

След въвеждането на зеления сертификат „от днес за утре“ сривът в потреблението сред ресторантьори и хотелиери е 80%. Няма прецедент за последните 30 години. Всеки ден в софийските квартали затварят по 2-3 заведения.

Това съобщи пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА):

„Знаем, че пътят към нормалността минава през зеления сертификат. Не протестираме срещу него, а срещу начина, по който беше въведен. Нашият сектор според международни изследвания и организации е най-засегнат от Covid пандемията.“

Според Димитров много хора ще се принудят на напуснат туристическия бранш, въпреки квалификацията си. И после трудна ще се намерят такива кадри.

„Хотели, които плащаха по 1500-2000 лева за ток, вече трябва да дават 5000. Заплати, осигуровки и данъци остават. Очаквахме при такива мерки и срив в бизнеса, да има реални икономически мерки и компенсации. Искахме диалог, но реални действия няма“, допълни той.

Протестите са лишени от политически подтекст. И ще продължат с отстояване и защита на икономическите интереси в бранша, подчерта зам.-председателят БХРА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече