Премиерът: Всички усилия са насочени да не се стигне до локдаун (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

0
  • Стефан Янев: До 10 дни децата ще могат да се върнат в класните стаи
  • Откриват между 60 и 100 нови интензивни легла до седмица или 10 дни
  • COVID вълната няма да отложи изборите
  • Инфлацията до края на годината – 4,5 %, икономическият ръст – около 4 на сто
  • След казуса с Кирил Петков: Колективните актове на МС не биха могли да бъдат атакувани

Всички усилия са насочени да не се стигне до локдаун. Това е крайна мярка, която ние искаме да избегнем целенасочено. Това коментира премиерът Стефан Янев, който отговаря на живо на въпроси на граждани във фейсбук.

Янев поясни, че всички техни усилия са насочени към това здравната система да не изпада в колапс. По думите му въвеждането на последните мерки, в това число и зеления сертификат, цели увеличаване на тестването, за да се намери скритата заболеваемост и така да се ограничи броя на заразените.

На въпроса дали изборите ще се проведат в условията на локдаун, премиерът отговори, че те са конституционно права и ще  бъдат проведени както са планирани. В тази връзка той изтъкна, че МС и ЦИК работят съвместно с подготовката, която върви нормално и няма непреодолими проблеми.

Относно това дали са закъснели с мерките, Янев поясни, че още в началото на лятото са изготвили план, а целта му е била по-голяма отвореност, особено след икономическата криза. По думите му първите 9 месеца на годината показват, че в България има икономическо възстановяване и добри показатели. Янев изтъкна,че също се е самокритикувал за кратния период на обявяване на новите мерки, но даде да се разбере, че те са наложителни. Отрече да има натиск от вън да се въведе зеленият сертификат. По думите му това е световна практика, ваксинирането е доброволно, а ваксините – безплатни. „Вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота за издаване на сертификат при наличие на антитела след преболедуване на Covid“, каза Янев

Относно връщането на децата в училище, особено за тези от 1 до 4 клас, Стефан Янев напомни, че се търсене възможност за допълнително тестване чрез щадящи тестове. Янев изтъкна, че още утре ще бъдат отворени офертите за тестовете. Премиерът добави, че ще се види какви са възможностите за бърза доставка. „Предполагам до следващите 10 дни децата ще могат да се върнат в класните стаи“, каза министър-председателят. Той не се ангажира с дата, защото по думите му всичко зависи от организацията – кога ще бъдат доставени тестовете, как ще бъдат тествани децата, където ще бъдат прибирани тестовете, след това унищожавани в болниците по места. Янев успокои родителите, че ще имат право на избор. Тези, които не искат децата им да се тестват, ще могат да ги оставят да се обучават онлайн.

Янев поясни, че той се е ваксинирал още през май. Изтъкна, че никога не се е обсъждало да се въвежда задължителна ваксинация. „Ако някои работодатели са си позволили да въведат такива изисквания, това не влиза в никакви норми, поставени от държавата“, каза той. Относно ваксинацията на чиновниците в МС, Янев поясни, че още не е готова реалната картина, като ще имат окончателни данни следващата седмица. Относно ваксинираните учители – това са около 40 %. Ако допуснем влошаване на пандемията, това по думите му означава и влошаване на икономическия живот и нашето ежедневие. „Част от усилията са да се спазват мерките, а не да измисляме нови“, каза Янев.

Напомни, че в страната има над 10 000 COVID легла. 930 са тези за интензивно лечение. Относно COVID леглата нямало нужда да се увеличават. Относно тези за интензивно лечение  от седмица до 10 дни ще имаме открити между 60 и 100 нови интензивни легла. Стефан Янев поясни, че системата работи, но проблемът е с човешкия капитал. Благодари на медиците за техния принос. По думите му при засилване на вълната, те са вече на предела на своята издържливост и се стига до там, че има материална осигуреност и да няма достатъчно специалисти да поемат болните. Именно затова призова обществото към съпричастност. „Ако изтървем системата и тя се срине, това ще се отрази на всеки от нас“, каза премиерът и добави, че това ще е без значение дали някой е с маска или не.

Янев изтъкна, че с последните промени в бюджета всички пенсионери ще получават повече средства и за последните три месеца на годината добавката от 50 лева е била увеличена на 120 лева. Отделно от това от 25 декември влиза новото правило за изчисляване на пенсиите. „Грижата на държавата са на място, където трябва“, каза той. Поясни, че инфлацията у нас е съизмерима с тази в Европа и се дължи на много фактори, сред които скока на цените на горивата в света. По данни на статистиката тя между 3-4 % и до края на годината ще бъде около 4,5 %.

Относно темата за вота, Янев коментира, че подготовката върви нормално. Координацията с ЦИК била на нужното работно ниво. По думите му нещата били уточнени и имало синхрон на действията. Той напомни, че в рамките на 1 година това за трети поред избори.

Премиерът коментира и казуса със спасяването на „Вера Су“, като добави, че сме имали съвсем малки способности за действия. Той изтъкна, че била направена много стройна организация с различни министерства и държавни структури, отделно фирми и доброволци. Българската държава намери начин със способни хора, каза той и поясни, че международни компании са отказали да свършат. Поставил задача на транспортното ведомство да направят анализа, че да се стигне до създаване на истински способности при друга такава ситуация.

Следващата тема бе цените на тока. Янев поясни, че държавата има възможности да влияе на цената на тока, но и да не наруши принципите на свободния пазар. Някои от възможностите са ги използвали. Имало допълнителни теми, по които все още се търсело начин на взаимодействие и търсят решение. Биха обявили какви са те, едва когато знаят дали биха имали ефект. Относно бизнес потребителите, те ще получават по 110 лева за киловат час, което се отнасяло за над 630 000 потребители. Това ще стане чрез преразпределяне на 450 млн. лева от дивидента на АЕЦ „Козлодуй“, което ще бъде направено за месеците октомври и ноември. Част от фирмите не са си избрали доставчик и остават на пазара, където обаче е най-скъпия сегмент. Това засяга 256 000 фирми. За тях има допълнителна помощ от 30 лева, като така ще вземат 140 лева на киловат час. Янев даде да се разбере, че тези мерки са само за октомври и ноември, защото разчитат,че през декември ще има работещ парламент и всички мерки ще бъдат предоставени на НС и ако е нужно да се вземат нужните законови промени.

Очакват икономическият ръст да е около 4 %,  а икономиката по думите му вече е на нивата на 2019 година.

Янев изтъкна, че енергийното министерство се опитва да направи обща рамка какви са стратегическите ходове в енергетиката в следващите десетилетия, която да бъде предоставена на НС през декември. Поясни, че служебният кабинет има къс хоризонт на действия и някои от стратегическите решения не биха могли да ги вземат. Такова била и това за АЕЦ „Белене“. Премиерът поясни, че всички стратегии, които са правени за енергетиката са били с неясни перспективи и къси хоризонти. С плана за възстановяване пък определили потенциалния живот на въглищните централи до 2038-40 година. част от общата картина е и развитието на ядрената енергетика. „Дали ще бъде в Белене или в Козлодуй, за мен лично няма значение. Но фактът е,че България притежава 2 реактора и е добре да се вземе решение да се построят като нова централа или нова мощност“, каза той.

Премиерът коментира и темата за столичната „Топлофикация“. По думите му проблемът е в управлението на това дружество, след като се прехвърлят задълженията му към държавата. Поводът – преди дни БЕХ закупи 120 милиона лева задълженията на „Топлофикация“. Той каза, че ако се събере цялата сума, която през годините е заложена от „Топлофикация София“, излиза че на практика БЕХ почти е придобил дружеството. Това предполага, че е възможно държавата да придобие общинското предприятие с идеята да го оздрави. Изрази надежда, че другата седмица ще има нови разговори и ще се търсят решения, сред които за оздравяване на дружеството.

Министър-председателят бе попитан и за двойното гражданство на Кирил Петков. Янев заяви, че е научил за това, когато и гражданите – през лятото. Не пожела да коментира решението на КС. Поясни, че всички сме длъжни да спазваме законите. В първия служебен кабинет са работили много добре с Петков и го призова да спазва Конституцията и законите, ако не е разбрал какво се случва в цялата процедура. Колективните актове на Министерския съвет не биха могли да бъдат атакувани,каза Янев. Вероятно биха били атакувани пред ВАС индивидуални актове на Петков, но въпросът е дали ще има заинтересувани страни, които да го направят. „Вероятно ще се намерят заинтересовани страни, тъй като в момента сме в предизборна обстановка“, каза премиерът.

Относно Северна Македония, Янев заяви, че не може да се търси заобикаляне на историческите спорове. По думите му искат пряк диалог. Както имаме общо минало, така имаме и общо бъдеще със Северна Македония,каза той и добави, че България последователно я е подкрепяла. България по думите му обаче трябва да защитава и своите национални интереси. В договора от 2017 г. пък е въведен режим на контрол на висящите въпроси. Той изтъкна, че ръководството на РСМ не бърза да изпълнява този договор и там са нашите претенции, които не са свързани с миналото, а към настоящото – с езика на омразата. Именно затова апелът е да премахнат този език на омразата от учебниците, от паметниците. Призивът ни – да не се променя историята, а онези македонски граждани с БГ произход да не бъдат притискани и да имат равни права с останалите.

Янев поясни, че голямото постижение през двата служебни кабинета е, че са запазили стабилността в държавата – социална, икономическа и политическа. Сред тях са и провеждането на вота през юли и то без проблеми, намерили начин да водят диалог с партиите в 46-то НС. Напомни за актуализацията на бюджета, с която са осигурили много социални плащания. „От един служебен кабинет не се очаква много.Очаква се да подготви страната да проведе изборите, да затвори папките и да предаде властта на един редовен кабинет. За съжаление в нашия случай се наложи съставянето на втори, но ние се справяме с нашите задължения и големият въпрос е към партиите: Защо не намират начин да се координират и намерят диалог и следващия парламент да съставят редовно правителство, така че държавата да се развива“,  каза Янев. Накрая завърши с това, че икономическият трент на страната се запазил и би било добре, ако оставят кривата на икономическо развитие нагоре.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече