90% спад в посещаемостта на заведенията, 80 на сто по-нисък оборот отчитат магазините

0

Бизнесът излиза на протест заради въвеждането на зелените сертификати. Според няколко бранша в страната държавата е въвела зеления сертификат прибързано, без да има условия и организация за спазване на правилата, съобщава Нова телевизия. Затова и ресторантьори, търговци, представители на фитнес зали, на детски центрове и други настояват за промяна в заповедта. След въвеждането на новите правила, бизнесът е изправен пред сериозни трудности, казват от засегнатите сектори.

„С 20% ваксинация нещата стоят така, че се работи в София с 20% капацитет, а в другите градове на 0 или при 90% спад”, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Оставиха ни да работим с 20% от населението, от които 10% е възрастно. Това са 350 000 души, които евентуално биха решили да излязат. Говорим в национален мащаб”, заяви и зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Според него има 80% спад в постъпленията в търговските обекти, пропорционално на неваксинираното население, а масово служителите напускат работните си места.

„Буквално няма оборот”, допълва председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

Затова и от браншовете искат промени в заповедта.„Да се признаят тестовете за антитела на преболедувалите. А също така тези тестове, които в цяла Европа са безплатни, да са безплатни и у нас и да са достъпни навсякъде”, поиска Алибегов. Другото основно искане е зелените сертификати да са задължителни и за цялата администрация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече