Ски курортите също против зеления сертификат в сегашния му вид

0

Няма как да изискваме документа, това е различен тип туризъм, предупреди изпълнителният директор на „Пампорово“ АД

Позицията и на трите ски курорта е против зеления сертификат. Хората идват при нас, за да са навън, на свеж въздух. Не е нужно да ги водим на каишка като стадо. Трябва да започнем да изискваме зелен сертификат от всеки, който е на улицата или е отишъл в гората. Такава категорична позиция изрази изпълнителният директор на „Пампорово АД“ Мариян Беляков по повод предстоящото решение дали да се изисква  зелен сертификат при качване на ски-лифтовете.

„Ски курортите се отличават от другия туризъм. Тук не можем да говорим само за хотели и предлагането на храна. Тук хората идват да карат ски, а това е свързано с подготовката на ски пистите, лифтовете и всичко около обработване на пистите. Отделно имаме и ски училищата и ски гардеробите. Това са много компоненти, които взети заедно допринасят за това човек да има една пълноценна почивка. Няма как това да стане, ако трябва да им изискваме зелени сертификати при качването им на лифта“, заяви Беляков, цитиран от БНР.

Според него действията на Министерство на туризма са нелогични и не са реални спрямо здравната ситуация. „Поставят ни в една рамка, в която много от бизнесите ще бъдат принудени да фалират насила“, категоричен бе Беляков.

Той изрази надежда, че в следващите 10 дни, независимо от прогнозите на математици и здравни експерти, случаите на заболели от коронавирус ще започнат да спадат и ще достигнем платото, но това няма да е благодарение на зеления сертификат. „Просто вирусът минава и овършава. Не може да продължава вечно. Безспорно ваксините помагат. Хубаво е хората да се ваксинират, съгласен съм. Но не съм съгласен с това как се случват нещата и как се организират във времето“, каза Беляков.

Той каза още, че сезонът трябва да започне до 15 декември, а наложените мерки могат да създадат повод за нова реорганизация в ски курортите. Браншовикът сподели, че е изпратено писмо до институциите от името на трите курорта във връзка със мерките покрай зеления сертификат, като предстои среща на 29 октомври. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече