Радев пред македонските българи: Зад вас сме в борбата ви за равноправие с другите народи в РСМ

0

Падне ли ветото, България остава без по- голямата си част от историята си, каза Владимир Перев

„България е зад вас в борбата ви за равноправие с другите части от народи в Република Северна Македония. Тази позиция изразих и на последния съвет на ЕС и на отделните среща с лидерите на Съюза. Силата ми да отстоявам тази позиция се дължи на вас“. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българите в Северна Македония.

Делегацията на българската общност включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

По думите на Радев това е знакова среща. За първи път на такова държавно ниво България приема организация на македонските българи. Това било индикация, че България започва позитива промяна в отношението си към Северна Македония.

„Тази среща е индикация за изграждащото се единство между вас. Без него интересите ви не могат да бъдат защитени. Защото от него зависят и вашите конституционни права. България не може да се намесва във вашите дела и в организацията на изграждане на това единство. Нормално е да има разногласия, но трябва да бъдат подчинени на голямата цел“, заяви президентът.

„Изниква и въпроса за ролята на България в този процес. Ние сме длъжни и го правим да отстояваме правата на всички българин в и извън страната“, подчерта той. Радев даде пример с Договора за приятелство и добросъседство от 2017г., където е записано ,че имаме право да отстояваме техните права.

„РСМ е суверенна държава, не можем и няма да се месим във вътрешните им дела, но инициативата трябва да идва от вас“, призова ги президентът.

Радев каза, че ще се работи по документите за българско гражданство, което е и европейско гражданство. Проблем на ЕС е дискриминирането на българите с български паспорти от РСМ, но това било и отговорност. В това число и по отношение на участието във вътрешни и европейски избори.

Президентът обясни, че заради нарушаване на историческите и културни факти България и дебългаризацията има своята твърда политика срещу Скопие, колкото и България да търпи загуби от това политическо противопоставяне.

Радев посочи, че при европейските лидери е трудно да се обясни кой е Самуил и кой е Гоце Делчев. Но разбирали какво е дискриминация. Президентът отчете, че ние искаме да започнат преговорите за евроинтеграцията на Скопие, но не може да е за сметката на България.

„Сближаването между Скопие и София не може да стане за сметка на българския национален интерес, искаме да бъдем третирани еднакво от нашата страна“, казаха гостите от РСМ. Те настояват това равенство да се артикурира от президента, от Министерския съвет и от Конституцията на РСМ. 

Те искат да се сложи край на практиките по рушене на български паметници. Казаха също, че не рушат паметници, каквато практика има сега от управляващите в РСМ. Те очакват честно и демократично преброяване, защото над 120 000 граждани на РСМ са българи по произход.

„Мултиперспективният подход от историята, който определя българите като фашисти и татари е равно на език на омразата. Така децата българчета дори отказват да ходят на училище“, казаха македонските българи.

Делегацията отчете, че се води медийна война срещу българите и България. По думите им в Македония имало поне 10 медии, които били субсидирани от Сърбия.

„България не се бори само за нас- Македония, българската дипломация повдигнаха вниманието към македонските българи. Времето за нас не дойде никога, освен във военно време. Приеме ли се македонизма, падне ли ветото, България остава без по- голямата си част от историята си. Ние се борим за нашето общо минало“, каза Владимир Перев от делегацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че в Договора за приятелство и добросъседство нямало нищо конкретно, а междуведомствената комисия била натоварена с работа, която не й принадлежало. Комисията играела танго- една крачка напред и две назад. Тя отчете, че комисията не може да взима политически решения.

Йотова подчерта, че въпреки натиска от ЕС Радев отстоявал интереса на македонските българи. Тя засегна и темата за получаване на българско гражданство, като подчерта, че за нея получаването на такова гражданство трябвало да става в Гербова зала. Йотова обаче посочи, че македонски българи й били споделели, че не искали да си получават там гражданството, защото някой можело да ги снима и след това щели да имат проблеми в Северна Македония.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече