Обратно в клас: Образователният министър разясни – кои деца ще се тестват

0

17 малчугана са загубили битката срещу коронавируса

Преболедувалите ученици и ваксинираните няма да бъдат тествани, те ще си носят документа, който го удостоверява, това обясни образователният министър Николай Денков Пред БНТ.

„Днес ще поръчаме от единия вид тестове, за да стартираме, обясни проф. Денков. Той каза още, че тестовете са два вида и вече са пробвани експериментално в 51-во и 119-то училище в София, но е налице дискусия, поради което решението дали да се използват и двата типа тестове, ще бъде взето на отрасловия съвет днес със социалните партньори, „допълни Денков.

Двата теста се различават съществено. С единия могат да се оправят и самите учители, но вторият е малко по-сложен, коментира проф. Денков. „Има дискусия дали от единия или от двата. Искаме да видим общественото мнение“, каза министърът. „Вчера беше подписано постановлението. Парите са осигурени, днес отивам да подпиша писмото точно от кой вид ще бъдат поръчани“, каза още Денков.

 
„Поръчката е разчетена да имаме със сигурност тестове за един месец. Ако потръгнат нещата добре, ще продължим с 5-7 клас“, обясни още  Денков. Той посочи, че това е свързани с допълнително финансиране, тъй като „ще има още поръчки, но това е начинът да продължим напред“. „Тази мярка ще действа, докато мине вълната. Може би ще продължим, докато спаднат до 100 заболяемост на 100 000“, коментира министърът на образованието. „Страховете са напълно неоснователни, това са тестове, които се ползват в Австрия, Германия и други страни“, каза още Денков.

„Истерията е много голяма, тя се експлоатира от политиците и от хора, които търсят популярност без да имат никакви аргументи“, категоричен беше просветният министър по повод недоволството на учители и родители. Проф. Денков аргументира нуждата от тестовете и с това, че трябва да бъде съхранено и запазено здравето и животът и на учителите. Над 100 са починалите учители от миналата година, припомни просветният министър. Той посочи, че това е шок и за самите ученици.

„Родителите трябва да разберат – имаме 17 починали деца и 150 в болница. Заболяемостта е такава, че не можем да пуснем учениците без тестове, защото те ще се разболеят“, категоричен беше министърът на образованието. Идеята на въвеждането на тестовете в училище е, ако едно дете е заразено, да си остане вкъщи и да не заразява другите, допълни той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече