В. „Индипендънт“: ЕС и Полша отново влязоха в сблъсък

0

ЕС и Полша влязоха отново в сблъсък, пише британският „Индипендънт“ във връзка с ново напрежение между двете страни заради остри изказвания.

Изданието отбелязва, че ЕС задържа 36 милиарда евро, предназначени за Варшава по линия на плана за икономическо възстановяване от пандемията, а повод за поредното напрежение по оста Брюксел-Полша стана интервю от неделя на полския премиер Матеуш Моравецки за „Файненшъл таймс“, в което той заяви, че ЕС отправя искания към страната му с „опрян в главата пистолет“. Моравецки дори заяви, че ако Брюксел спре тези пари за Полша това ще е равносилно на започване на „третата световна война“, а точно това изказване той направи в отговор на въпрос дали ако финансовите средства наистина бъдат спрени, Варшава би използвала правото си на вето в съюза, за да блокира законодателни мерки, като например в сферата на климата: „Ако те започнат третата световна война, ние ще защитаваме правата си с всички средства, с които разполагаме“.

„Индипендънт“ отбелязва, че Брюксел е отвърнал на използваната от министър-председателя риторика за война чрез своя говорител Ерик Мамер, който е заявил, че ЕС „е проект, който много успешно е допринесъл за установяването на траен мир между държавите си членки“.

„Няма място за риторика, в която се говори за война“, допълва говорителят.

Тези изказвания бяха направени в условията на продължаващ от месеци конфликт между Варшава и Брюксел заради реформи в полските съдилища, отбелязва „Индипендънт“. Според ЕС тези промени подриват демократичните механизми за баланс и контрол между властите и затова и Европейската комисия засега задържа милиардите евро, предназначени за Полша за следпандемично възстановяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече