Нощувките у нас скочили с 5 милиона за година

0

През юни, юли и август 2021 г. общият брой реализирани нощувки в страната достига 11,3 млн. – значително подобрение спрямо 6,3 млн. за 2020 г., но все още много далеч от 16,4 млн. за 2019 г., пише Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По-голямата част от тях – около 5,3 милиона нощувки  са били в област Бургас, предава Инвестор. Областта почти е удвоила нощувките спрямо миналата година, но броят им остава с почти три милиона по-малко в сравнение с предкризисната 2019 г. Сходна е динамиката и във Варна, където нощувките достигат 2,6 милиона в сравнение с 4 милиона преди кризата, а в Добрич – 985 хиляди спрямо 1,7 милиона.

И през лятото на 2021 г. обаче има области 

Плевен, Кърджали, Ловеч, Стара Загора, които се представят по-добре

в сравнение с периода преди кризата. Този неочакван ръст вероятно е следствие на повишено търсене на „нетрадиционни“ дестинации извън големите туристически центрове. Областите, които отбелязват ръст, са сред тези, към които се наблюдава малък туристически интерес и съответно регистрират по няколко десетки хиляди нощувки през целия сезон. Столицата, която най-често е цел на бизнес пътувания и градски туризъм, също регистрира значителен спад – от 31% за 2021 г. спрямо 2019 г.

Разпределението на българите и чужденци през летния сезон в трите черноморски области до голяма степен обяснява и спада в броя на нощувките. През 2019 г. делът на българите от общия брой посетители на Черноморието варира между 20% и 30% в зависимост от месеца и областта. През 2020 г. обаче той

нараства до средно между 45% и 60%,

като достига 87% в Бургас през месец юни. През изминалото лято делът на българите постепенно намалява отново заради увеличаването на броя на чужденците, но остава в диапазона между 40 и 50%. 

Данните на НСИ позволяват и оценка на загубите за туристическия бранш. Спадът в приходите от нощувки през трите летни месеца е съсредоточен в пет области – Бургас, Варна, Добрич, столицата и Пловдив. Докато през 2020 г. област Бургас губи 303 милиона лева от нощувки, а Варна – 129 милиона лева спрямо 2019 г., то през 2021 г. спадът е по-умерен, съответно със 162 милиона лева в Бургас и 62 милиона лева във Варна. Допълнителни анализи сочат, че останалите разходи на туристите – за ресторанти и барове, покупки в  магазини, транспорт, за услуги в туризма и подобни по време на почивката – са относително равни по стойност на тези за нощувки.

Общите загуби за икономиката през 2021 г. са от порядъка на 450 милиона лева,

от тях 250-260 милиона лева в най-активната област Бургас. Въпреки видимия спад спрямо предкризисния период, лятото на 2021 г. дава повод за умерен оптимизъм за туристическия бранш. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече