Четвърт от бюджета за новата селскостопанска политика отива за екосхеми

0

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 25% от годишния бюджет по директните плащания ще бъде насочен към екологични схеми. Това обяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев по време на 14-тото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план. Годишно в страната ни се разпределят около 1,1 млрд. лева по директните плащания.

През новия програмен период земеделските стопани ще могат да кандидатстват по 10 схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните. Гечев подчерта, че всяка от схемите отговаря на определени цели на Зелената сделка. Заинтересованите страни бяха запознати с видовете интервенции по екологичните схеми, условията за допустимост по тях, а също и изискванията за кандидатстване. В рамките на тематичната работна група бяха представени и схемите за обвързано подпомагане за животни, плодове и зеленчуци, а също и тези за необвързаните плащания.

„Всички схеми, които страната ни прилага по обвързана подкрепа и към момента, ще останат и в новата ОСП“, категоричен бе той.  Аграрният заместник-министър съобщи още, че в края на месец октомври предстои да бъдат обсъдени интервенциите по Втори стълб – подпомагането по Програмата за развитие на селските райони.

„Предвиждаме и схеми, които ще допълнят Първи стълб. Целта е да направим така, че едни и същи дейности да не бъдат подпомагани по Първи и Втори стълб едновременно. Искаме Стратегическият план да бъде изпратен в ЕК до края на годината“, коментира още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече