Кацаров: Не се налага локдаун

0

Ще има ли и какви ще са COVID мерките ще се разбере през следващата седмица. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, макар до преди дни да твърдеше, че това ще стана ясно в петък. 

В последния работен ден от тази седмица станаха ясни предложенията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев какви да бъдат мерките. Те ще бъдат обсъдени в понеделник от експертния съвет по епидемиология и след това здравният министър ще издаде заповед. Кацаров увери, че не се налага пълен локдаун в страната – всичко да се затвори и хората да останат по домовете си, засега не се налага.

Доц Ангел Кунчев е изпратил доклад до здравния министър, в който предлага два алтернативни вида мерки – едните предвиждат

да се използва зелен сертификат за ваксинация

преболедуване или отрицателен антигенен или ПСР тест на публични места (заведения, фитнеси, търговски центрове, кина, театри и други обществени места) без ограничения в капацитета. Ако зеленият сертификат отпадне, тогава ще се стигне до другият вариант – да има допълнителни ограничения и спиране на дейности.

Здравният министър е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат. С тях ще се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Той уточни, че е задължително тестовете да се правят в сертифицирани лаборатории, като самият тест ще бъде за сметка на държавата, но вземането на пробата и самата манипулация, ще се плаща от пациентите.

Ако идната седмица здравните власти не приемат варианта зелен сертификат, главният държавен инспектор

предлага в този случай въвеждането на ограничения

Тогава ще се преустанови провеждането на конгресни мероприятия, посещенията в танцовите и музикални центрове. Спортните състезания ще са без публика. Лекциите във висшите учебни заведения ще са неприсъствени, а езиковите центрове ще могат да работят с до 5 човека, които ще носят маски. Музеите и галериите ще могат да приемат посетители като на 1 човек трябва да има поне 8 кв. м. Това пространство ще важи и за моловете. Кина, театри, концерти, фитнеси, басейни ще могат да са отворени на 30% от капацитета си. Заведенията ще могат да работят от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Отделно от общите мерки, в доклада на доц. Кунчев се предлагат

конкретни мерки в сферата на образованието

Идеята на здравните власти е информацията за заболеваемостта в учебните заведения да се изготвя на база община, а не на база област, за да може повече ученици да имат присъствено обучение. По думите на Кацаров тези мерки ще бъдат съгласувани с МОН, като се предвижда задължиелно носене на маска но целия педагогически персонал и от учениците от 5 клас нагоре. Освен това ще се преустанови смесването на паралелките и извънкласни дейности, както и използването на физкултурните салони. В предложението на доц. Кунчев се определят и критерии кога се преминава в дистанционна форма на обучение. При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво – преустановяване на присъственото обучение.
При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

От думите на здравният министър стана ясно още, че не се върви към задължителна ваксинация. По отношение на искането на Българската болнична асоциация неваксинираните хоспитализирани пациенти с COVID-19 да доплащат за лечението си, министърът коментира, че идеята ще бъде разгледана от експертите на здравното министерство.

Министър Кацаров предаде на 11 столични центъра за спешна медицинска помощ

18 нови оборудвани линейки

В тази връзка той коментира, че спешната ни помощ, както и здравната ни система се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да работи по-добре. Той съобщи още, че при изготвянето на следващия държавен бюджет ще предложи да има по-добро възнаграждение за спешните медици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече