Задържаха топ-лихвар в сливенска ромска махала

0

30-годишен жител на сливенския , населен предимно от роми квартал „Надежда“ е бил задържан  за извършване на незаконна лихварска дейност при специализирана операция на ОДМВР, осъществена на 13 октомври от служители на секторите „Противодействие на икономическата престъпност“, ”НТЛ” и „Разследване”.

Проверките са с цел  установяване на незаконни банкови и други финансови дейности. В хода на  процесуално-следствените действия от частен имот  иззети парични суми в лева и евро, златни накити, списъци с имена и посочени суми срещу тях. Извършени са разпити на свидетели.Образувано е досъдебно производство под надзора на окръжната прокуратура . На този етап разследващите не желаят да уточнят дори инициалите на арестувания за до 24 часа по закона за МВР мъж, запознати коментират, че проверките са свързани и с предстоящите избори  за парламент и президент. По думите им в предишните избори различни формации използвали повече от активно лихварите от ромските квартали, които буквално „държали за гърлото“ местните жители и срещу опрощаване на част от борчовете им диктували за кого да дадат „гласа си“.

Квартал „Надежда“ е едно от най-големите гета в региона, последното почти пълно преброяване там, извършено от неправителствена организация „Лекари на света“ наскоро там живеят постоянно около 7 600 души, като само от началото на годината са мигрирали близо 1 200 пълнолетни. Пред журналисти координаторът на преброяването Росица Кратункова заяви:“Данните показват, че има огромно неравенство в квартал „Надежда“, като има части от него, които са в много добро състояние, а други части са в изключителна бедност. В по-заможната част – турската част – има и по-висока миграция. Там условията са като извън „Надежда“. В по-южната част има голяма концентрация на хора, инфраструктурата е в много по-лошо състояние, 2/3 от населението живее в изключително бедни условия на живот. Малък процент имат достъп до баня и тоалетна, а това е сериозен проблем с хигиената, което се отразява не само на личното здраве, а и на психосоциалното благосъстояние, което има по-дълготрайни последици“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече