Проф. Витанов с мрачна прогноза за разпространението на COVID-19

0

Oще няколко области ще попаднат в тъмночервената зона до края на седмицата. Това прогнозира математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

„Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Вчера писах че, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4. Виждате ли я добре – София град. Това вече не е на добре”, коментира математикът.  

Проф. Витанов изчислява още, че Кърджали вече преминава от зелена в жълтата зона. Според него обаче до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна.

Математикът е направил и изчисление на карта на риска според параметрите на предишните управляващи. На нея София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона, но при тях вече има дифузно разпространение на заразата. „Тоест, очаква се височка заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици”, казва още проф. Витанов. Той е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.144. Почти колкото вчера. Това означава, че обхватът на заразата се разширява, но бавно.”Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно”, коментира още той и отново заяви, че не се не се очаква апокалипсис на 15 октомври.

По думите му структурането на тази вълна – с първичен и вторичен пик, играе положителна роля, за да няма рязко  натоварване на здравната система. Това е така, защото тези, които се заразиха по време на първичния пик през септември, сега оздравяват. А те не са малко, констатира още математикът. ”За да се натовари рязко здравната система, трябва да има рязко увеличение на броя на новите регистрирани случаи. С други думи базовото репродуктивно число трябва рязко да отиде около 2 и да стои там 10-на дни. Ами то това число никога досега не е било над 2 (по нашата методология, която добре отразява ситуацията в средата). Че е възможно числото рязко да скочи над 2 – възможно е. Но е силно невероятно, толкова невероятно, че този сценарий следва да се отхвърли”, казва още проф. Витанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече