Преброители масово се отказват от работата си

0

Регистриран е висок процент на отказали се преброители, заявиха от Националния статистически институт по време на брифинг. Основната причина е епидемичната обстановка.

„В София не достигат около 600 преброители, там където е възможно се заменят“, заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ. Той увери, че макар преброителната кампания вече да е в ход, могат да бъдат сключени допълнителни договори с преброители, които да заместят отказалите се.  По думите му, ако преброител не е дошъл сега, ще дойде в следващите дни.

„В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, могат да се обърнат към временните центрове, които бяха разкрити“, допълни Сергей Цветарски. Той подчерта, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му дадат кода, а самият преброител ще ги намери. 

Магдалена Костова – директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ коментира, че по последни данни са преброени 5 176 000 лица или 74,8% от населението. 2 971 000 души от тях са попълнили анкета на хартиен носител. 

Три общини са отличници – Видин, Монтана и Кюстендил. С най-малко преброени са общините Сливен и Кърджали, съответно с 63.8% и 66.8% от населението, показват сметки на НСИ към вчерашния ден.

„Към момента не възнамеряваме да удължаваме преброяването“, категоричен бе Цветарски.

Във връзка с казуса относно заплашената с газов пистолет жена – преброител, стана ясно, че вече тече разследване от полицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече