„Вера Су“ е стабилизиран, горивото се източва

0

Заседналият край Яйлата кораб „Вера Су“ е стабилизиран, горивото се източва, но ще бъдат запазени количества за поддържане на агрегатите. Екипажът  е в добро състояние и съдейства на властите, заяви началникът на главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ в Морска администрация Румен Николов след заседание на Националния координационен щаб във Варна.

От Гранична полиция и днес не са успели да разпитат моряците от „Вера Су“ заради лошите метеорологични условия. При обследване на района около заседналия кораб с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност, не е открито замърсяване на водата в радиус около една  миля, съобщиха от Министерството на транспорта. Министър Христо Алексиев увери, че товарът на кораба не е опасен, но прехвърлянето му трябва да става внимателно, за да не се стигне до замърсяване на околната среда.

Няма промяна в състоянието на заседналия край местността Яйлата товарен кораб днес преди обед. Продължават учестените проби на водата, като засега те показват обичайните стойности за крайбрежните води в района, информират от МОСВ. Около 11 часа започна източването на част от горивото на плавателния съд. 

Стойностите за амониев нитрат на водата около кораба показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района. Взимат се полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че стойностите са такива, каквито са били към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара, информират от МОСВ.

Засега морето около заседналия кораб е спокойно. 

Екипажът на кораба не е евакуиран, тъй като засега няма такова желание от страна на капитана. От 12 часа започва и брифинг в Морска администрация – Варна, на който представителите на Националния координационен щаб, сформиран вчера от служебния министър-председател Стефан Янев, ще дадат повече информация за предстоящите действия по спасяването на кораба и недопускането на замърсяване на околната среда в региона. 

Според Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“, ситуацията със заседналия при Яйлата кораб е по-лоша от съобщеното от властите.

В своя публикация във Фейсбук Сандов отбелязва, че товарът на кораба може и да не се води опасен, по „някакви си класификация“, но товарът продължава да е много вреден за морската екология и местния бизнес, свързван с Черно море. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече